niedziela, 4 lutego 2024

Zapiekane mięso mielone pod ziemniakami

 Kolejne danie "na leniucha", bo wszystko należy wymerdać "przeszczepem" (czytaj ręką), wyłożyć do jakiegoś naczynia i zapiec. Ziemniaków ugotowałem więcej dzień wcześniej do obiadu, więc w zasadzie problemu nie było. Przygotowanie zajęło mi nie więcej niż 15 minut. Efekt murowany. Brzuszki napełnione, sadełko można zawiązywać. Jak to się mówi-Koła do góry i poobiednie leżakowanie zaliczone.
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
700 g ugotowanych ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
2 łyżki ketchupu
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, ketchupem, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
 

Ziemniaki tłuczemy, dodajemy roztopione masło, śmietanę i tymianek. Wyrabiamy.
 

Na dno naczynia żaroodpornego, wykładamy mięso. Na nim wykładamy ziemniaki, które smarujemy tłuszczem, na przykład roztopionym smalcem.
 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Pieczemy 30 minut w trybie góra-dół, następnie przez 10 minut z termoobiegiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz