czwartek, 8 lutego 2024

Krem z pomidorów

 Najlepsze pomidory są latem. Jednak gdy nie mamy dostępu do aromatycznych, słodkich, świeżych pomidorów, z pomocą przychodzą nam te, zapuszkowane. Przy kremie nie ma zbyt wiele "bawienia się". Jeśli nie chce się wam przecierać, wystarczy trochę dłużej miksować i będzie po kłopocie. Na koniec napiszę: Pomidory, mozzarella i świeża bazylia = idealne połączenie.
Arek Gie









Składniki:
 

 

 

 

3 puszki pomidorów Pudliszki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
1 opakowanie mini mozzarelli
1 łyżka przyprawy Prymat suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
cukier
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, chwilę podsmażamy, żeby czosnek puścił aromat.
 

Wlewamy pomidory, gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Lekko studzimy i miksujemy na gładko. Następnie przecieramy przez drobne sito, dodajemy przyprawę i zagotowujemy.
 

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Podajemy z kulkami sera i posiekanymi natkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz