Weekend był (troszkę okrojony o popołudniowy piątek i połowę soboty) i mogłem sobie troszkę poszaleć w kuchni. Do dania ulepiłem kluski oraz szybkie buraczki (post wcześniej). Obiad petarda!
Arek Gie
Składniki:
700 g karkówki wieprzowej
250 ml sosu ponzu (opcjonalnie sojowego z dodatkiem soku z cytryny)
1 kg czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
50 ml oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, przekładamy (w całości) do rękawa pieczeniowego. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 40-45 minut. Studzimy, wyjmujemy i oddzielamy skórkę od miąższu. Usuwamy pestki. Blendujemy.
Mięso kroimy w kostkę, zalewamy sosem i marynujemy przez 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, po czym wlewamy zblendowaną paprykę i pół łyżeczki soli.
Całość dusimy pod przykryciem (na małym ogniu) przez 90 minut, co jakiś czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz