środa, 24 stycznia 2024

Zupa

 Tak zagadałem się z Ulką przez telefon, że wyszło mi właśnie to, co widzicie na zdjęciu. Póki co, po prostu zwie się ZUPA. Idealnie rozgrzewająca i sycąca, lekko pikantna...no właśnie taki Zup :P jak zwał, tak zwał...jest fajna i już. Poleca się owy Zup do testu i ewentualnej zmiany nazwy, jak ktoś będzie miał pomysła. Bo ja miałem totalny black out :P
Arek Gie 







Składniki:
 

 

 

 

1 kg porcji rosołowej z kaczki
400 g żołądków drobiowych
1 kawałek pora (biała część)
1 kawałek selera korzeniowego
1 duża marchew
1 pietruszka
4 liście laurowe
5 sztuk ziela angielskiego
1,5 łyżki przyprawy do flaków
400 g ziemniaków
100 g kaszy jęczmiennej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

 Mięso myjemy, żołądki kroimy w paski, zalewamy zimną wodą (2-3 cm nad powierzchnię mięsa), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez około 90 minut. W razie potrzeby dolewamy zimną wodę.
W tym czasie przygotowujemy warzywa. Por kroimy w piórka, marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Ziemniaki kroimy w kostkę.
Korpusy z kaczek usuwamy z wywaru, zbieramy szumowiny, wrzucamy warzywa, wsypujemy przyprawę i opłukaną kaszę. Gotujemy do miękkości składników.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz