czwartek, 25 stycznia 2024

Tagliatelle w sosie gorgonzola z łososiem

 Istne szaleństwo! Kwintesencja smaku! Makaron otulony zjawiskowo pysznym serem! Aromat podbija świeży koperek! A całość dopełnia mój ulubiony łosoś wędzony na zimno <3 Czysta poezja kulinarna! Prosto, szybko i mega smacznie <3
Polecam ja
Arek Gie






Składniki:
 

 

 

 

250 g makaronu tagliatelle
300 ml śmietany 30%
160 g sera gorgonzola
100 g łososia wędzonego na zimno
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody w razie gdyby sos był za gęsty.
 

W czasie gotowania makaronu rozpuszczamy ser w śmietanie, dzieląc go na mniejsze kawałki, cały czas mieszamy by nie przywarł do dna garnka (średniej wielkości).
 

Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy, dorzucamy posiekany koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby dolewamy wodę z makaronu (w zależności od preferencji dotyczącej gęstości sosu).
 

Jeszcze gorący przekładamy na talerze i posypujemy pokrojonym łososiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz