Nom, było pojedzone! Dzisiaj tak krótko, bo co się rozpisywać. Cud, miód i golonka! Nadmienię tylko, że warzywa to była istna petarda! Podwójcie proporcje ;) co ja piszę dajcie razy 4 lub 5
Polecam
Arek Gie
Składniki:
2 tylne golonki wieprzowe (600-700 g)
1 duża marchew
1 mały seler korzeniowy
1 duża pietruszka
1 kawałek pora
2 łyżki miodu
50 ml oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 liście laurowe
4 sztuki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn.
Por kroimy w piórka.
Warzywa przekładamy do mięsa, dodajemy miód, olej, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Składniki mieszamy, odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy 2 godziny w temperaturze 180°C, tryb góra-dół. Na kwadrans przed końcem pieczemy bez przykrycia z funkcją termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz