wtorek, 16 stycznia 2024

Surówka z czarnej rzepy

 Właściwie litanię mógłbym napisać o właściwościach odżywczych i zdrowotnych tego zacnego warzywa. Ale po co? Jest przecież wujek google i poczytać se można. Jak widzę czarną rzepę, od razu przychodzi mi na myśl szampon do włosów...nie żebym miał kudłate myśli, bo mojego łba raczej włos na głowie raczej trzymać się nie chce. Jednak zamiast "tradycyjnego" szamponu, przygotowałem surówkę o niesamowitym smaku. Cudownie (o dziwo-bo tylko buraczki do schabowego) podpasowała do dania, które serwuję co niedzielę. Roboty dużo nie ma, składników również, to zapisujcie do następnego obiadu tę pyszną i prostą suróweczkę.
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

1 duża czarna rzepa
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Warzywo obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Lekko oprószamy solą i odstawiamy na 30 minut.
Dodajemy śmietanę i majonez, składniki łączymy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



2 komentarze: