piątek, 13 października 2023

Sernik gotowany z masą truskawkową

 Nieskromnie Wam powiem, że ten serniczek wyszedł mi prima sort. Zmiksowałem kilka myśli i powstał "ON" gotowany sernik na zimno prosto na częstochowski stół. Wiem, wiem "truskawków" już nie ma, ale spokojnie możecie zastąpić je innymi, sezonowymi owocami. Teraz urodzaj śliwek, jabłek i gruszek. Możecie pokombinować. Do tych trzech wymienionych owoców, koniecznie dorzućcie cynamon i mielony goździk. Będzie petarda! A do sera rodzynki sułtańskie, jeśli ktoś lubi, ofkors...ja uwielbiam. Latajcie do sklepu po "wiaderka" i żelatynę, i działajcie! Enjoy!


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

2 paczki biszkoptów paryskich
1 kg truskawek
100 g cukru trzcinowego

30 g żelatyny w listkach
1 kg sera z wiaderka

200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mleka
4 jajka
2 budynie waniliowe

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

W blaszce do pieczenia (30x25 cm) układamy biszkopty (pozostałe zjadamy-nic nie może się zmarnować).
 

Przygotowujemy masę serową:
 

Masło roztapiamy w dużym garnku, na średnim ogniu, wyłączamy. Do gorącego masła dodajemy cukier puder i twaróg, energicznie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników. Wbijamy jajka i mieszamy,aż masa stanie się jednolita.
Budynie rozrabiamy w mleku. Masę wstawiamy na płomień, podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Kiedy masa będzie ciepła, dodajemy wymieszane w mleku budynie, mieszamy aż masa zacznie gęstnieć. Wylewamy na biszkopty, studzimy i przekładamy do lodówki.
 

Masa truskawkowa:
 

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy cukier i powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy truskawki zaczną się rozpadać i puszczą sok, możemy im "pomóc" w dalszej rozsypce. Wyciągamy blender i miksujemy. Ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy uprzednio namoczoną w wodzie, żelatynę. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do "lekkiego" wrzenia. Odstawiamy by mus się schłodził.
Masę wylewamy na ser. 

Ponownie wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia. 



1 komentarz:

  1. O, tego jeszcze nie grali! Sernik bez pieczenia, na zimno, gotowany :-) Zarąbisty!

    OdpowiedzUsuń