piątek, 13 października 2023

Zupa pomidorowa z przepisu babci Lucyny

 Nie jest to "klasyczna pomidorówka", jednak swoim smakiem bardzo zaskakuje. Oczywiście, najsmaczniejsza jest w sezonie dojrzewania pomidorów, ale wiecie jak to jest...no, nie chciało mi się pisać...W każdym razie polecam. Można jeszcze trafić na "pomidorowe pomidory", a nawet użyć tych z puszki (najlepiej pelati).

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

1 kg pomidorów
1,5 litra bulionu warzywnego
400 g ziemniaków
200 g cebuli
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz


 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy na ćwiartki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pomidory i przeciśnięty przez praskę, czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
Całość przekładamy do garnka, również ziemniaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy.
Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.

 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz