Nie jest to "klasyczna pomidorówka", jednak swoim smakiem bardzo zaskakuje. Oczywiście, najsmaczniejsza jest w sezonie dojrzewania pomidorów, ale wiecie jak to jest...no, nie chciało mi się pisać...W każdym razie polecam. Można jeszcze trafić na "pomidorowe pomidory", a nawet użyć tych z puszki (najlepiej pelati).
Składniki:
1 kg pomidorów
1,5 litra bulionu warzywnego
400 g ziemniaków
200 g cebuli
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy na ćwiartki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pomidory i przeciśnięty przez praskę, czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
Całość przekładamy do garnka, również ziemniaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy.
Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz