Obowiązkowa zupa ze świeżego szczawiu, słoikowy już nie jest
tak smaczny. Dlatego będąc na łące, troszkę nazbieraliśmy i powstało przepyszne
danie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i
śmietany.
Składniki:
5 dużych garści szczawiu
1 łyżka masła
4 marchewki
4 ziemniaki
1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki)
4 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewki kroimy w ulubione kształty.
Ziemniaki w kostkę.
Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości.
Szczaw płuczemy, osuszamy. Podsmażamy na maśle. Dodajemy do
zupy, chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej
wody. Podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans. Całość doprawiamy solą i
pieprzem.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz