środa, 8 maja 2019

Zupa szczawiowa


Obowiązkowa zupa ze świeżego szczawiu, słoikowy już nie jest tak smaczny. Dlatego będąc na łące, troszkę nazbieraliśmy i powstało przepyszne danie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i śmietany.










Składniki:

5 dużych garści szczawiu
1 łyżka masła
4 marchewki
4 ziemniaki
1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki)
4 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz


Przygotowanie:


Marchewki kroimy w ulubione kształty.
Ziemniaki w kostkę.
Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości.
Szczaw płuczemy, osuszamy. Podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz