niedziela, 15 października 2023

Chleb z oliwkami

 Prosty przepis na to, jak jeść zdrowo i smacznie. W pieczeniu chleba wielkiej filozofii nie ma. Najważniejsza jest dobra mąka. Oczywiście, najlepsze pieczywo wychodzi na zakwasie. Dobre drożdże też dają radę. Chleb jest o niebo lepszy i zdrowszy, niż ten "sklepowy".


 

 

 

 

 

Składniki:


 

 

 

 

500 g mąki pszennej Typ 650
9 g suchych drożdży
20 sztuk oliwek (mogą być nadziewane papryką)
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
350 ml ciepłej wody



 

 

 

 

Przygotowanie:



 

 

 

 

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i oliwkami.
Dodajemy letnią wodę, mieszamy. Odstawiamy na 90 min.
Ponownie mieszamy, odstawiamy na min. 30 minut.
Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 35 minut w 190°C (termoobieg).
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.





1 komentarz: