Jeden z lepszych przepisów na żołądki drobiowe, jakie kiedykolwiek jadłem. Mięso rozpływa się w ustach, a sos potęguje doznania kulinarne. Po skosztowaniu, od razu wiedziałem z czym to anie zaserwować. Oczywiście wybór padł na placek ziemniaczany. To był strzał w 10tkę. Gorąco polecam, Arkadiusz Gie
Składniki:
1 kg gęsich żołądków
5 ząbków czosnku
1 duża cebula
400 ml śmietany 18%
6 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżka gęsiego smalcu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy żołądki, zalewamy zimną wodą.
Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
Żołądki gotujemy na wolnym ogniu, aż będą całkowicie miękkie. Następnie wyjmujemy z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki.
W drugim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę, którą chwilę smażymy. Kiedy będzie szklista, dodajemy posiekany czosnek. Smażymy przez krótką chwilę, aż czosnek "puści" aromat.
Do cebuli dodajemy żołądki, chwilę podsmażamy. Wrzucamy majeranek, 250 ml wywaru z gotowania żołądków, dokładnie mieszamy.
Następnie zmniejszamy płomień, dodajemy śmietanę (z początku około 200 ml), dokładnie mieszamy. Jeśli sosu będzie za mało, dolewamy (małymi dawkami) śmietany, uważając by nie zrobić z dania zupy śmietanowej.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos redukujemy do ulubionej konsystencji.
Pipki gęsie to nie żołądki a szyjki
OdpowiedzUsuńNazwa jest zarezerwowana dla dwóch potraw 😉
UsuńNo to ja poproszę o spakowanie i wysłanie kurierem. Niech wyjedzie zaraz, może jeszcze zdążę pożreć dzisiaj.
OdpowiedzUsuńP.S. razem z tym cudnym talerzem oczywiście :-D
Nie ma sprawy 😉
Usuń