Tak, wiem, kolejny przepis na placki. Po prostu musiałem go wypróbować. Na pewno nie jest to alternatywa placków ziemniaczanych. Daleko im do nich, szczególnie do tych z białym serem. Znacznie bliżej do placków z cukinii. Koneserom tych ostatnich na pewno przypadną do gustu.
Składniki:
4 kalarepki (około 1 kg)
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalarepki i cebule ścieramy na wiórki. Przekładamy na sito, odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do masy wbijamy jajka, wsypujemy tymianek oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.
Plackowy zawrót głowy ;-D
OdpowiedzUsuń