środa, 27 września 2023

Kurczak z sosem mango-limonka

 Chcecie coś fajnego, orientalnego, choć nie do końca udziwnionego...z makaronem, nutą owocu...ale żeby był też "mięsnie" i po "polsku"? Narobić zbyt wiele też nie? No, to danie specjalnie dla Was, dla mas. Szybko, smacznie i lekko. A ten sos to sztos!

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

2 filety z kurczaka (po 200 g)
2 łyżki pasty z tajskiej bazylii
2 łyżki sosu ponzu
3 łyżki mąki
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
1 dojrzałe mango
1 limonka
1 łyżka cukru palmowego
pieprz
250 g makaronu chow mein
3 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki czarnego sezamu


 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

 

Filety marynujemy (najlepiej całą noc, ale na godzinkę to minimum), obtaczamy w mące, rozkłuconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Mango obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy sok z limonki, 100 ml wody, blendujemy i podgrzewamy. Wsypujemy cukier, sos redukujemy wg upodobania (chodzi  gęstość), do smaku doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy, wrzucamy do woka z rozgrzanym olejem sezamowym. Wlewamy sos sojowy, smażymy-cały czas mieszamy. Po 2-3 minutach, dodajemy sos ostrygowy.
Danie podajemy jak na załączonym obrazku. Podajemy z uprażonym na suchej patelni, czarnym sezamem.
 

 


 

2 komentarze:

  1. Mango-limonka, no, no, no... To brzmi! Kiedy Wujo zapytałby mnie: "Marzyna, coś tam dzisio chłopu dała na łobiod?" to ja, nonszalancko: "Pierś z kurczaka w sosie mangowo-limonkowym z makaronem czołmejn w sosie ostrygowo-sezamowym!!!"

    OdpowiedzUsuń