sobota, 30 września 2023

Gęsie pipki

 W kuchni żydowskiej pod nazwą Gęsie pipki kryją się dwie potrawy. Jedna to faszerowana skórka gęsiej szyi, natomiast druga, którą Wam dzisiaj pragnę polecić, to potrawka z gęsich żołądków z dodatkiem cebuli i czosnku. Pochodząca z Galicji potrawa, jest typowym, znanym od dziesiątek lat, przepisem na to niesamowicie aromatyczne i pyszne danie. Mięso rozpływa się w ustach. Zainteresowani? No, to biegusiem do sklepu, póki jeszcze można dostać, i do dzieła! 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

  

 

 

 

1 kg gęsich żołądków

3 łyżki gęsiego smalcu

4 cebule

1 główka czosnku

sól, pieprz



 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

 

Mięso myjemy, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Wodę zlewamy wraz z szumowinami. Garnek ponownie napełniamy zimną wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy 30 minut.
Żołądki kroimy na mniejsze kawałki.
W rondlu rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojone podroby, smażymy kilka minut, wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę, zrumieniamy. W trakcie smażenia cebuli dodajemy grubo pokrojony czosnek. Wlewamy wodę (lekko przykrywając nią zawartość rondla), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 90 minut. W razie potrzeby uzupełniamy płyn w rondlu.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz