wtorek, 7 lutego 2023

Pierożki ziemniaczane z mięsem

Ostatnio dorwałem nieziemski przepis, przynajmniej tak mi się wydawało, na pierożki ziemniaczane. Brzmiało to dość niecodziennie, więc od razu przystąpiłem do działania. Zabawy z tym nie ma, ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, pamiętając o tym, by je dobrze odparować. Efekt finalny przerósł moje oczekiwania. Dosłownie PETARDA! Na bank będę je robił, oczywiście farsze będą w formie eksperymentalnej. Jak się bawić, to się bawić, psze państwa! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Moi sąsiedzi  po degustacji, żyją...tak myślę. W każdym razie na FB "świecą" się na zielono.

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

1,5 kg ziemniaków
1 łyżka mąki
1 jajko
3 łyżki masła klarowanego
sól
Farsz:
350 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 łyżka masła

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajko i sól do smaku, mieszamy. Gdyby masa była za rzadka, można dosypać mąkę ziemniaczaną. Masa nie musi być "sztywna", jak do klusek śląskich.
Posiekaną cebulę smażymy na maśle, dodajemy do mięsa. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą.
Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy placuszki (najlepiej to robić w dłoniach oprószonych mąką). Na środek każdego kładziemy farsz z wołowiny, placki zamykamy tak, jak pierogi. Obtaczamy w mące i smażymy na maśle. 


 

2 komentarze:

  1. To się chyba nazywa "farszynki". Jadłam takie na Święcie Ziemniaka (Jessu, byłam w jury, myślałam, że pęknę od pyszności z 12 kół GW!) i rzeczywiście dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Na kilku nie można przestać. To się rozpuszcza w ustach 😍

      Usuń