piątek, 27 stycznia 2023

Roladki wieprzowe

Dziś opowiem Wam bajkę, jak Arek robił roladkę. Roladka była prosta, więc szybko do brzucha się przeniosła. 

Ale poem żem pierdyknął na dzień dobry :D

Tak więc drodzy moi mili, dziś nie o rybie pisać nie będę, choć ponoć świnia też ryba, pływać potrafi...

Więc w te pędy do masarni, kupcie tyle karkówki, ile potrzebujecie, najlepiej rozbitej, bo machać tłuczkiem nie ma sensu, skoro są takie automaty. A kto nie ma takiej masarni, to sorki...muły wam wyrosną przy okazji. Trochę metki cebulowej, bo taka jest najdeliszys...sera jakiegoś startego i macie obiad. Buraczki, ziemniaczki, sosik. Kolejny poem, tym razem kulinarny.

Tam, na dole wszystko opisane.


  





Składniki:
 

 

 

400 g karkówki wieprzowej
100 g metki cebulowej
70 g startego sera cheddar
1 litr bulionu wołowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka smalcu
sól, pieprz





Przygotowanie:



Mięso dzielimy na dwie porcje, cienko rozbijamy. Każdy z kotletów smarujemy metką cebulową, układamy starty ser i szczelnie zawijamy w tzw. roladę.
Każdą roladkę dodatkowo "zabezpieczamy". Można zrobić to na trzy sposób. Są specjalne klipsy do roladek lub użyć sznurka "kuchennego", lub przebić wykałaczkami.
Mięso przekładamy do bulionu, dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
Smalec rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, podlewamy bulionem.
Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do mięsa i dokładnie łączymy z bulionem. Zagotowujemy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.












4 komentarze:

  1. Roladki pysznie wyglądają z tymi ziemniaczkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie dodawałam sera do roladek (w sumie nie wiedzieć czemu...). W miasteczku nigdzie tez nie spotkałam metki, tak więc nie będę mogła powtórzyć przepisu. Wierzę jednak, że są pyszne. No i te ziemniaczki... Powiększenie zdjęcia ukazało ich finezję :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 😉 ziemniaki są proste w przygotowaniu, ale tak bardzo smaczne, przede wszystkim urokliwie na talerzu wyglądają.

      Usuń