wtorek, 31 stycznia 2023

Kotlety mielone z ziemniakami

No doba! Wiem! Nic nowego, przecież tak robimy od "wieków". Na pytanie: Co w tych kotletach takiego "niesamowitego", co w nich "wyjątkowego", odpowiedziałem: "To kotlety z ziemniakami"...bo przecież z ziemniakami podałem i oczywiście, z moimi UKOCHANYMI buraczkami. Po obiedzie ponowione zostało pytanie...Widziałem! Oj,widziałem te pytajniki w oczach! To odpowiedziałem raz jeszcze, drukowanymi literami, żeby nie było "Z ZIEMNIAKAMI"...
Tak psze państwa! Ziemniaki nie tylko były jako dodatek do obiadu...sprytnie je ukryłem w kotletach. Wyszły bardzo dobre, "wilgotne" w środku. Nawet jeden ostał się na następny dzień. Tak, ukryłem go, bo chciałem z bułką na śniadanie! Mam nadzieję, że dostanę rozgrzeszenie za skitranie jednego kotleta.
 

Kotlety bez bułki, bez jajka, smażone na najzdrowszym tłuszczu świata! Smalcu <3
 

Zaciekawieni? Produkty i opis poniżej.

 


 





Składniki:
 

 

 

 

500 g mielonej łopatki wieprzowej
300 g ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
1 mała cebula
50 g smalcu do podsmażenia cebuli
150 g smalcu do smażenia kotletów
sól, pieprz




 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobne wiórki. Odciskamy z nadmiaru wody.
Cebulę siekamy, podsmażamy na smalcu.
Mięso łączymy z ziemniakami, mąką, podsmażoną cebulą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy kotlety (owalne, okrągłe, kwadratowe...jakie chcecie).
Smażymy na rozgrzanym smalcu do zrumienienia z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz