czwartek, 12 stycznia 2023

Gołąbki dla smakoszy

 Wiecie jak jest w tygodniu. Człowiek czasami jest tak zabiegany, że nie wie, gdzie ma ręce włożyć. Przepis ten szczególnie polecam paniom domu, które wracając z pracy, "idą" do następnej. Obiad w kilka chwil, to wybawienie. Poniżej lista składników oraz szczegółowy opis na proste, szybkie i syte danie. 







 

 

Składniki:
 

 

 

 

500 g kapusty białej
2 łyżki ryżu
300 g mielonej wołowiny
1 cebula
1 łyżka masła
4 łyżki bułki tartej
400 ml śmietany 18%
100 ml mleka 3,2%
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka majeranku
sól, pieprz


 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

Kapustę drobno szatkujemy.
Ryż gotujemy na półmiękko.
Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na maśle.
Kapustę, mięso, ryż, cebulę dokładnie ze sobą łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy "gołąbki", obtaczamy w bułce tartej, umieszczamy w brytfance.
Śmietanę łączymy z mlekiem i majerankiem, zalewamy gołąbki.
Dusimy pod przykryciem przez 40-45 minut.




3 komentarze: