środa, 11 stycznia 2023

Gulasz szegedyński na dziko

 Tym razem będzie na dziko! I to dosłownie! Dziczyzna, w tym wypadku szynka z dzika, ma zdecydowanie inny smak niż wieprzowina. Każdy smakosz powinien tego doświadczyć i poznać różnicę! To już nie problem, żeby w dzisiejszych czasach kupić takie mięso. Ważne, żeby było z pewnego źródła!
Ja zachęcam do przyrządzenia, a jak to zrobić i z czym podać, dowiecie się ze szczegółowego  przepisu. Smacznego.

<WJ>


 

 

 

Składniki:


 

 

 

800 g mięsa z dzika
600 g kiszonej kapusty
3 małe cebule
3 łyżki smalcu
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
2 łyżeczki kminku
500 ml bulionu wołowego
150 ml śmietany 18%



 

 

 

Przygotowanie:


 

Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na złocisty kolor cebule pokrojone w cienkie plasterki.
Rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy papryki, pokrojone w 2 cm kostkę, mięso oraz kminek, smażymy 5-7 minut.
Wlewamy bulion, gotujemy pod przykryciem około godziny. Co jakiś czas dolewamy wodę (max. 500 ml).
Dodajemy pokrojoną kapustę (nie za drobno) i gotujemy 40 min.
Na koniec łączymy gulasz ze śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem (chwilę podgrzewamy).




1 komentarz:

  1. Bardzo smacznie wygląda. Jadłam kiełbasę z dzika i rzeczywiście ma całkiem inny smak i kolor mięsa jest bardzo czerwony.

    OdpowiedzUsuń