Kto z nas nie lubi np. "dwupaków"? Przecież mamy wtedy dwa razy więcej czegoś... Ale, ale, co takie myślenie może mieć wspólnego z gotowaniem? No może mieć całkiem dużo , bo kierowany taką ideą wymyśliłem zupę ogórkowo/pomidorową! Zupa ta łączy to co najlepsze ze swoich protoplastek, tą wyjątkową kwaskowatość kiszonych ogórków i głęboką czerwień zupy pomidorowej. Natomiast ogólnie jej smak jest zupełnie inny i podając ją w formie testowej, konsument nie był w stanie rozpoznać co je, chociaż smakowało! Wszystkich, którzy zechcą osobiście przekonać się jak smakuje zupa ogórkowo pomidorowa, zachęcam do zapoznania się z szczegółami przygotowania, a ja życzę smacznego!
<WJ>
Składniki:
1 kg wędzonych kości schabowych
1 pęczek włoszczyzny
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziemniaki
3 ogórki kiszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy obraną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i płaską łyżeczkę soli. Gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy z wywaru.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru razem z pokrojoną marchewką i mięsem oddzielonym od kości. Gotujemy ziemniaki do miękkości .
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do zupy razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy przez 15-20 minut.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Ciekawa jestem jej smaku. Mam swoje przeciery z ogórków i pomidorów.
OdpowiedzUsuńSuper! To tym bardziej trzeba spróbować. Teraz to i ja jestem ciekawy smaku. Pozdrawiam serdecznie 😘
Usuń