No bo wiecie, ja tam lubię kogoś zaskakiwać, nie tylko smakiem, ale też teksturami. Tutaj aksamitne połączenie śmietany i pieczonej gruszki z rybą sprawdzi się i na bank zaskoczy śledziowych smakoszy. Szczególnie polecam na święta.
Składniki:
400 g matiasów
400 g śmietanki 36% (gęstej)
2 duże gruszki
100 g rodzynków
Przygotowanie:
W zależności od stopnia solanki, śledzie moczymy kilkukrotnie zmieniając wodę. Ja za zbyt słonymi nie przepadam, więc moczyłem około 1 godziny.
Rybę kroimy w poprzeczne paski (około 1 cm).
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, pieczemy 20 minut w 200°C. Przekładamy do wysokiego naczynia, miksujemy ze śmietaną. Dodajemy uprzednio namoczone i odcedzone, rodzynki.
Całość mieszamy. Przekładamy do słoików i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.Po tym czasie (po skosztowaniu) można opcjonalnie doprawić solą.
Zapisuję sobie przepis. Jest mało skomplikowany i takie lubię. Może jeszcze przed świętami zrobię 💗😁
OdpowiedzUsuń