piątek, 23 grudnia 2022

Śledzie pod buraczaną pierzynką

Oczywiście na świątecznym stole, i nie tylko, nie może zabraknąć śledzi. Nie chodzi tylko o samo stwierdzenie, że "rybka lubi pływać". Po prostu musi, i już! Ta "rybka jest szybka" w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Polecam.

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

5 matiasów
4 ugotowane ziemniaki
2 średniej wielkości ugotowane buraki
3 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
2 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
pieprz


 

 

Przygotowanie:
 

 

 

Śledzie kroimy na 2 cm paski (poprzecznie).
Ziemniaki, ogórki i buraki w kostkę.
Cebulę siekamy i sparzamy. Studzimy.
Rybę, ziemniaki, ogórki i cebulę łączymy z majonezem i śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem. Układamy na dno naczynia do serwowania. Na wierzch kładziemy pokrojone buraki.
Schładzamy przed podaniem.
Jeśli nie macie pewności odnośnie zasolenia śledzi, proponuję uprzednio namoczyć, przez godzinę (raz wymieniając wodę).



 

4 komentarze:

  1. O, to jeszcze jedna smakowita wariacja na temat śledzi pod pierzynką. Z buraczkami robię rzadko, a przecież to takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. W Twojej sałatce jest wszystko to fi lubię :) Arku wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. I byle do przodu z głową do góry. Czego życzę Tobie i sobie.

    OdpowiedzUsuń