środa, 21 grudnia 2022

Mazowieckie pierogi z makiem

Zaciekawiony smakiem postanowiłem wypróbować przepis na pierogi z makiem. Powstały całkiem przy okazji, tzn. przy "magicznej" kutii oraz jednoczesnym lepieniu pierogów z kapustą i grzybami. No i jak nie zrobić, jak zrobić i spróbować.

 


 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

400 g mąki
1 łyżka masła
300-350 ml wrzątku
2 szklanki maku
50 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
100 ml koniaku


 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Mak mielimy , gotujemy w mleku przez kwadrans. Odciskamy.
Rodzynki moczymy w koniaku (przez 20 minut), odcedzamy (z koniakiem wiecie co zrobić ;) ).
Łączymy mak z rodzynkami, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami i miodem.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

Gotujemy w lekko osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podajemy polane stopionym masłem. 

















2 komentarze: