wtorek, 13 grudnia 2022

Pasztet drobiowy z mięsa po rosole

Pomysł na ten pasztet zrodził się w mojej głowie po ugotowaniu niedzielnego rosołu. Warzonego na mięsie z kurczaka, indyka i kaczki. Przyrządzenie pasztetu nie jest skomplikowane, a idealnie nada się na śniadanie lub kolację. Wyszło nie tylko ekonomicznie ale też smacznie. Serdecznie zapraszam.
 

 

<WJ>

 


 

 

 

 

Składniki:


 

 

 

1 kg mięsa drobiowego z rosołu
1 ugotowana włoszczyzna (bez pora)
2 jajka
6 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

Mięso wraz z włoszczyzną mielimy.
Razem z jajkami, bułką tartą i przyprawami wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy do foremek (10x20) i zapiekamy 30-35 minut w temperaturze 200°C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
 




4 komentarze:

  1. I o to chodzi: po delektowaniu się smakowitym rosołem wykorzystujemy mięsko do delektowania się przez kilka dni domowym pasztetem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja, Marzynia żem pisała, ale - nie wiedzieć czemu - wyczyściło mi tożsamość :-DD

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie czasem tyle mięsa zostaje z rosołu. I tak go męczymy na siłę :) Arku następnym razem zrobię pasztet.

    OdpowiedzUsuń