sobota, 22 października 2022

Kotlety mielone z kaszą jęczmienną

 Te kotlety to istna poezja. Czegóż chcieć więcej?!? I aromat, i smak, no i oczywiście "taniość". Dzięki kaszy robimy ich o wiele więcej, niż z samego mięsa mielonego. Przy tym kasza oprócz niepowtarzalnego smaku, daje nam coś więcej. Kotlety są soczyste, wprost rozpływają się w ustach...teraz sobie myślę, że chyba to "taniość" nie będzie, bo na bank na dwóch, trzech, czterech...no, nie można się im oprzeć!

Gorąco polecam! Źródłem inspiracji był artykuł ze strony Przyślij Przepis.

 


 







Składniki:



500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

1 jajko

100 g kaszy jęczmiennej

1 ząbek czosnku

1 cebula

2 łyżki mąki

sól, pieprz




Przygotowanie:




Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy tylko chwilę, by oddał swój aromat.

Mięso mielone mieszamy z kaszą, podsmażoną cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 


 

2 komentarze:

  1. Czytam tu o pulpetach, o kotletach i aż mi ślinka cieknie, jakie to są pyszności... No więc każdy u ciebie znajdzie coś dla siebie:)))

    OdpowiedzUsuń