Realizacja dzisiejszego przepisu i potrawy jest możliwa dzięki niezmiernie pożytecznemu zwierzakowi, a mianowicie kozie domowej, która według badań archeologicznych towarzyszy człowiekowi od jakichś 8 do 10 tyś. lat. To sympatyczne zwierzę dostarcza nam np. mleka, a ser z niego, jest głównym składnikiem dzisiejszej potrawy, czyli przyrządzam dziś pierogi z kozim serem, ziemniakami i oliwkami! Ma być zdrowo (niestety dotyczą mnie rygory dietetyczne), ale musi być też smacznie, (przecież poczucia smaku nie utraciłem)! Przepis jest tak samo dobry dla tych, którzy nie muszą trzymać diety, jak i dla tych, którzy są w podobnej do mnie sytuacji! Wszystkich chętnych zapraszam do zapoznania się ze szczegółowym przepisem i samodzielną jego realizacją! Smacznego.
<WJ>
Składniki:
500 g twarogu koziego
300 g ziemniaków
100 g czarnych oliwek
Sól, pieprz
Ciasto:
450 g mąki pszennej typ 650
1 łyżka masła
350 ml wrzątku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy.
Ser mielimy z ziemniakami i oliwkami, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.
Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz