sobota, 19 czerwca 2021

Makaron z botwinkowym pesto

Jeśli przerażają was upały oraz opcja stania i gotowania, proponuję coś, co robi się bardzo szybko, jest lekkie, a struktura rozpieszcza podniebienia. We włoskie smaki wplotłem trochę naszej rodzimej kuchni. Botwinka nie tylko w zupie, ale i w wersji na surowo, pysznie smakuje. Kilka składników, a efekt murowany. 

 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

250 g makaronu

1 pęczek botwinki

1 łyżka orzechów włoskich

150 ml oleju rzepakowego

1 łyżka serka naturalnego

1 pęczek koperku

Sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Makaron gotujemy al’ dente. Odcedzamy, zostawiamy odrobinę wody z gotowania (około 100 ml).

 

Botwinkę siekamy, blendujemy z dodatkiem oleju, orzechów i serka. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Do pesto dodajemy makaron wraz z wodą po gotowaniu makaronu.

Składniki dokładnie łączymy, podajemy od razu po przygotowaniu z posiekanym koperkiem.

 

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz