Jeśli przerażają was upały oraz opcja stania i gotowania, proponuję coś, co robi się bardzo szybko, jest lekkie, a struktura rozpieszcza podniebienia. We włoskie smaki wplotłem trochę naszej rodzimej kuchni. Botwinka nie tylko w zupie, ale i w wersji na surowo, pysznie smakuje. Kilka składników, a efekt murowany.
Składniki:
250 g makaronu
1 pęczek botwinki
1 łyżka orzechów włoskich
150 ml oleju rzepakowego
1 łyżka serka naturalnego
1 pęczek koperku
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al’ dente. Odcedzamy, zostawiamy odrobinę wody z gotowania (około 100 ml).
Botwinkę siekamy, blendujemy z dodatkiem oleju, orzechów i serka. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do pesto dodajemy makaron wraz z wodą po gotowaniu makaronu.
Składniki dokładnie łączymy, podajemy od razu po przygotowaniu z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz