To jedna z najsmaczniejszych ryb, która często gości na moim stole. Delikatne mięso w połączeniu ze szparagami i sosem beszamelowym, stanowi idealne połączenie smaków. Nie należy może do najtańszych, jednak co jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę „szaleństwa", do czego serdecznie zachęcam.
<AG>
Składniki:
600 g polędwicy z dorsza
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
300 ml mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwicę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.
Szparagi oczyszczamy, obłamujemy w miejscu, gdzie same pękają.
Rybę i warzywo, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy sos:
Masło w rondelku rozgrzewamy, następnie wsypujemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając, podgrzewamy. Sos do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Sosem zalewamy polędwicę i szparagi.
Całość zapiekamy 35 minut w 180°C
Smakowite danie. Uwielbiam dorsza, a szczególnie pieczonego.
OdpowiedzUsuń