sobota, 10 kwietnia 2021

Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami

To jedna z najsmaczniejszych ryb, która często gości na moim stole. Delikatne mięso w połączeniu ze szparagami i sosem beszamelowym, stanowi idealne połączenie smaków. Nie należy może do najtańszych, jednak co jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę „szaleństwa", do czego serdecznie zachęcam.

<AG> 








Składniki:


600 g polędwicy z dorsza

1 pęczek zielonych szparagów

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

300 ml mleka

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól, pieprz




Przygotowanie:



Polędwicę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.

 

Szparagi oczyszczamy, obłamujemy w miejscu, gdzie same pękają.

 

Rybę i warzywo, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

 

Przygotowujemy sos:

 

Masło w rondelku rozgrzewamy, następnie wsypujemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając, podgrzewamy. Sos do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Sosem zalewamy polędwicę i szparagi.

 

Całość zapiekamy 35 minut w 180°C

 

 


 

1 komentarz: