Moja propozycja na dziś, może znaleźć dwojakie zastosowanie. Może być lekkim daniem obiadowym, ale na słodko. A dla tych, którzy jednak preferują bardziej tradycyjne dania obiadowe, będzie to doskonały deser. Zatem dziś proponuję naleśniki z farszem serowym i sosem malinowym! Jeżeli takie naleśniki was kuszą, to zapraszam do zapoznania się z tym jak i z czego je przygotować. Szczegóły w linku. Smacznego!
<WJ>
Składniki:
2 jajka
szczypta soli
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki
4 opakowania serka waniliowego (może być Danio)
250 g świeżych malin
Cukier
100 ml zimnej wody
1 łyżka mąki z tapioki
Przygotowanie:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy mleko i wodę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą.
Miksujemy na gładko.
Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Każdy płat naleśnika obficie smarujemy serkiem, zawijamy.
Maliny płuczemy, przekładamy do rondelka, dolewamy odrobinę wody. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy cukrem. Mąkę rozrabiamy w 100 ml zimnej wody, dodajemy do malin. Zagotowujemy, cały czas mieszając.
Naleśniki podajemy polane ciepłym sosem malinowym.
Takie naleśniki to moje dzieciństwo. Moje szkraby jakoś nie lubią naleśników z serem.
OdpowiedzUsuń