wtorek, 13 kwietnia 2021

Naleśniki z serkiem i sosem malinowym

Moja propozycja na dziś, może znaleźć dwojakie zastosowanie. Może być lekkim daniem obiadowym, ale na słodko. A dla tych, którzy jednak preferują bardziej tradycyjne dania obiadowe, będzie to doskonały deser. Zatem dziś proponuję naleśniki z farszem serowym i sosem malinowym! Jeżeli takie naleśniki was kuszą, to zapraszam do zapoznania się z tym jak i z czego je przygotować. Szczegóły w linku. Smacznego!

 

<WJ>

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

2 jajka

szczypta soli

1,5 szklanki mleka

1,5 szklanki wody gazowanej

2 szklanki mąki

4 opakowania serka waniliowego (może być Danio)

250 g świeżych malin

Cukier

100 ml zimnej wody

1 łyżka mąki z tapioki

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Jajka ubijamy ze szczyptą soli.

Następnie dodajemy mleko i wodę.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą.

Miksujemy na gładko.

Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

 

 

Każdy płat naleśnika obficie smarujemy serkiem, zawijamy.

 

Maliny płuczemy, przekładamy do rondelka, dolewamy odrobinę wody. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy cukrem. Mąkę rozrabiamy w 100 ml zimnej wody, dodajemy do malin. Zagotowujemy, cały czas mieszając.

 

Naleśniki podajemy polane ciepłym sosem malinowym.




 

1 komentarz:

  1. Takie naleśniki to moje dzieciństwo. Moje szkraby jakoś nie lubią naleśników z serem.

    OdpowiedzUsuń