środa, 14 kwietnia 2021

Gulasz bezmięsny (bezglutenowy)

No i nadszedł ten czas, by zmienić swoje upodobania kulinarne. W życiu tak bywa, czasami choroba weryfikuje. Oczywiście całkiem nie rezygnuję z mięsa, jednak nie będzie już składnikiem głównym wszystkich potraw. Od dzisiaj przepisy będą bardziej lekkostrawne, nie chodzi o termin „fit” bo jakoś nie ciągnie mnie do tego terminu. Będzie bardziej zdrowo, ale równie apetycznie. Dzisiaj przedstawię Wam alternatywę dla gulaszu. Tak, można zrobić bezmięsny choć w smaku przypomina mięso. Tutaj użyłem Jackfruit, czyli owocu drzewa chlebowego. Młody, niedojrzały owoc ma smak i konsystencję podobną do mięsa. Jackfruit można przygotowywać na różne sposoby. Idealnie komponuje się z różnymi warzywami i przyprawami. Jeśli ciekawi jesteście efektu zachęcam do wypróbowania przepisu. Wszystkim, którzy znaleźli się w podobnej sytuacji lub pragną zmienić swoje przyzwyczajenia żywnościowe, życzę Zdrówka i Smacznego!

 

<AG>

 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

500 g jackfruit z puszki

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju z chili

3 łyżki pasty paprykowej

250 ml passaty pomidorowej

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka mielonego kminku

½ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/3 łyżeczki mielonej gorczycy

1 łyżka mąki z ciecierzycy

1 mała czerwona papryka

Sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Jackfruit odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe kawałki kroimy na pół. Osuszamy papierowym ręcznikiem.

 

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, wrzucamy owoc. Smażymy przez kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec wsypujemy mąkę.

Następnie dodajemy pastę paprykową, passatę pomidorową, zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kwadrans.

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki po kwadransie dodajemy do sosu.

Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

Podajemy z kaszą i ogórkiem kiszonym.

 


 


1 komentarz:

  1. Wersja wege bardzo mi odpowiada. Z pewnością wypróbuję taki gulasz.

    OdpowiedzUsuń