piątek, 19 lutego 2021

Pulpety mięsne z pieczarkami w sosie serowym

Mam dziś ochotę na "MIAZGĘ"! Tak, tak, wbrew pozorom nie będę przyrządzał tkanki twórczej (kambium) odkładającej się do wewnątrz komórki drewna i na zewnątrz komórki łyka, a nawet nie zamierzam kusić tanim horrorem! Dziś proponuję "miazgę" z języka włoskiego, a mianowicie pulpet z języka włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga. Oczywiście będzie to moja wariacja kulinarna, czyli pulpety mięsne z pieczarkami, w sosie serowym! Zapewniam, że świetnie smakują, ale oczywiście namawiam wszystkich zainteresowanych do przetestowania tego przepisu "na własnym podniebieniu"! Szczegóły przygotowania znajdziecie jak zwykle w zamieszczonym linku. Smacznego. <WJ>

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

200 g pieczarek

1 szalotka

2 ząbki czosnku

2 jajka

1 szklanka bułki tartej

200 g smalcu wieprzowego

1 szklanka wody

1 szklanka startego parmezanu

500 m słodkiej śmietany 18%

sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Szalotkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Do składu dodajemy mięso mielone, jajka, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem.

Masę wyrabiamy, formujemy kulki, które smażymy na smalcu.

 

Do zimnej wody wsypujemy starty ser. Podgrzewając rozpuszczamy ser wolno wlewając śmietanę. Gdy już ser połączy się ze śmietaną, dodajemy pulpety.

Podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz