środa, 17 lutego 2021

Krem z młodych ziemniaków

Byli tacy, którzy próbowali policzyć ilość potraw, w których głównym składnikiem są ziemniaki, kartofle, bądź pyry, tak różnie nazywane w zależności od rejonu naszego kraju, w którym solanum tuberosum, czyli ziemniak właśnie jest uprawiany. Nie wiem czy komukolwiek udało się dokładnie przeliczyć ile ich jest, ale zamierzam do tych setek przepisów dodać jeszcze jeden! I jest mój pomysł na zupę krem z młodych ziemniaków. Wszystkim, którzy zechcą tą zupą urozmaicić swój jadłospis, zapraszam do szczegółowego opisu przygotowania i życzę smacznego.

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

1 kg młodych ziemniaków

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżeczka mielonego kminku

100 ml słodkiej śmietany 18%

1,2 litra wrzątku

2 łyżki posiekanego koperku

200 g wędzonego boczku

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Cebulę i czosnek siekamy.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy składniki, które po kwadransie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy płaską łyżeczkę soli oraz kminku. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Studzimy, blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Ponownie podgrzewamy z dodatkiem śmietany i posiekanym koperkiem.

Boczek kroimy w drobne słupki, smażymy na suchej patelni, wytapiając tłuszcz. Całość (wraz z tłuszczem, który wzbogaci aromat) dodajemy do kremu.

Doprawiamy solą i pieprzem.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz