Byli tacy, którzy próbowali policzyć ilość potraw, w których głównym składnikiem są ziemniaki, kartofle, bądź pyry, tak różnie nazywane w zależności od rejonu naszego kraju, w którym solanum tuberosum, czyli ziemniak właśnie jest uprawiany. Nie wiem czy komukolwiek udało się dokładnie przeliczyć ile ich jest, ale zamierzam do tych setek przepisów dodać jeszcze jeden! I jest mój pomysł na zupę krem z młodych ziemniaków. Wszystkim, którzy zechcą tą zupą urozmaicić swój jadłospis, zapraszam do szczegółowego opisu przygotowania i życzę smacznego.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka mielonego kminku
100 ml słodkiej śmietany 18%
1,2 litra wrzątku
2 łyżki posiekanego koperku
200 g wędzonego boczku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek siekamy.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy składniki, które po kwadransie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy płaską łyżeczkę soli oraz kminku. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Studzimy, blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Ponownie podgrzewamy z dodatkiem śmietany i posiekanym koperkiem.
Boczek kroimy w drobne słupki, smażymy na suchej patelni, wytapiając tłuszcz. Całość (wraz z tłuszczem, który wzbogaci aromat) dodajemy do kremu.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz