Dziś będę was zachęcał do przygotowania sobie wyjątkowo smacznego i wyjątkowo zdrowego dania. Bo po pierwsze jego składową jest ryba, których to ryb jednak jako społeczeństwo jadamy zbyt mało. Po drugie jest to nie byle jaka ryba, tylko halibut, którego określa się jako rybę dla wymagających, jedną z najsmaczniejszych jakie można dostać na rynku. A kolejny atut to, że będzie tam mnóstwo warzyw, czyli samo zdrowie, oraz odrobina "egzotyki", bo wszystko ubarwia curry, mleko kokosowe itd... A czy warto zadać sobie ten trud? No cóż, ten kto skorzysta z tego przepisu, ten się o tym przekona! Ja zachęcam. Jak to zrobić dowiecie się ze szczegółowego przepisu. Wszystkim, którzy spróbują życzę smacznego.
Składniki:
100 g fasolki szparagowej
½ cebuli
½ czerwonej cebuli
3 ziemniaki
2 marchewki
1 zielona papryka
1 por (biała część)
1 papryczka pepperoni
1 głąb brokułu
100 g dyni piżmowej
100 g żółtej pasty curry
250 ml mleka kokosowego
100 ml bulionu warzywnego
5 łyżek oleju sezamowego
Ryba:
500 g halibuta
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka miodu
10 łyżek mąki kukurydzianej
2 jajka
7 łyżek bułki tartej
2 łyżki białego sezamu
2 łyżki czarnego sezamu
Olej sezamowy do smażenia
Przygotowanie:
Fasolkę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki.
Cebule kroimy w piórka. Podobnie por.
Brokuł dynię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Marchew kroimy w słupki.
Paprykę zieloną w paski.
Pepperoni siekamy.
Warzywa smażymy na oleju z dodatkiem curry, podlewamy odrobiną bulionu i mleka kokosowego.
Dusimy na dużym ogniu do miękkości warzyw.
Sos sojowy, ostrygowy i miód łączymy, wkładamy kawałki halibuta. Zostawiamy na godzinę.
Bułkę tartą mieszamy z sezamem białym i czarnym.
Kawałki ryby obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce z sezamem. Smażymy na rumiano na oleju sezamowym.
Rybę podajemy na warzywach z dodatkiem curry. Opcjonalnie z ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz