wtorek, 16 lutego 2021

Halibut na warzywnym curry

Dziś będę was zachęcał do przygotowania sobie wyjątkowo smacznego i wyjątkowo zdrowego dania. Bo po pierwsze jego składową jest ryba, których to ryb jednak jako społeczeństwo jadamy zbyt mało. Po drugie jest to nie byle jaka ryba, tylko halibut, którego określa się jako rybę dla wymagających, jedną z najsmaczniejszych jakie można dostać na rynku. A kolejny atut to, że będzie tam mnóstwo warzyw, czyli samo zdrowie, oraz odrobina "egzotyki", bo wszystko ubarwia curry, mleko kokosowe itd... A czy warto zadać sobie ten trud? No cóż, ten kto skorzysta z tego przepisu, ten się o tym przekona! Ja zachęcam. Jak to zrobić dowiecie się ze szczegółowego przepisu. Wszystkim, którzy spróbują życzę smacznego.

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

100 g fasolki szparagowej

½ cebuli

½ czerwonej cebuli

3 ziemniaki

2 marchewki

1 zielona papryka

1 por (biała część)

1 papryczka pepperoni

1 głąb brokułu

100 g dyni piżmowej

100 g żółtej pasty curry

250 ml mleka kokosowego

100 ml bulionu warzywnego

5 łyżek oleju sezamowego

 

 

Ryba:

 

500 g halibuta

4 łyżki sosu sojowego

4 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka miodu

10 łyżek mąki kukurydzianej

2 jajka

7 łyżek bułki tartej

2 łyżki białego sezamu

2 łyżki czarnego sezamu

Olej sezamowy do smażenia

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Fasolkę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki.

Cebule kroimy w piórka. Podobnie por.

Brokuł dynię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Marchew kroimy w słupki.

Paprykę zieloną w paski.

Pepperoni siekamy.

Warzywa smażymy na oleju z dodatkiem curry, podlewamy odrobiną bulionu i mleka kokosowego.

Dusimy na dużym ogniu do miękkości warzyw.

 

Sos sojowy, ostrygowy i miód łączymy, wkładamy kawałki halibuta. Zostawiamy na godzinę.

 

Bułkę tartą mieszamy z sezamem białym i czarnym.

 

Kawałki ryby obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce z sezamem. Smażymy na rumiano na oleju sezamowym.

 

Rybę podajemy na warzywach z dodatkiem curry. Opcjonalnie z ryżem lub makaronem.

 

 


 



 

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza