poniedziałek, 8 lutego 2021

Fasolka w sosie myśliwskim

 Zazwyczaj jak coś jest "po myśliwsku", to pierwsze skojarzenie jest takie, że "mięso w lesie"! No to nie tym razem... Bo głównym składnikiem jest kiełbasa myśliwska, czyli mięso już zdobyte! A sam sos, no właśnie choćby ze względu na czerwono-krwisty kolor, ale nie tylko, też jest myśliwski! Takie są moje skojarzenia. Niemniej choćby ze względu na kaloryczno/rozgrzewające właściwości tej potrawy, gdy za naszymi oknami solidna zima, warto pokusić się o przyrządzenie sobie tego dania! Ja do tego zachęcam! A szczegółowy sposób przygotowania jest jak zwykle w przepisie. 

 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

2 cebule

3 ogórki kiszone

250 g pieczarek

4 pętka kiełbasy myśliwskiej

4 pętka kiełbasy śląskiej

250 g wędzonego boczku

500 ml passaty pomidorowej

1 łyżka mielonej papryki

1 łyżka mielonej ostrej papryki

4 liście laurowe

8 ziaren ziela angielskiego

3 puszki fasoli konserwowej (piękny jaś)

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

 

Cebule i ogórki kroimy w kostkę.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki.

Kiełbasy kroimy w talarki.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, ogórki, pieczarki, smażymy przez chwilę.

Następnie dodajemy kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek, smażymy (wytapiając tłuszcz).

Całość zalewamy passatą i wodą z dodatkiem przypraw. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut.

Do sosu dodajemy fasolę wraz z zalewą. Całość gotujemy, redukując sos do ulubionej konsystencji.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz