Jeśli
ktoś, o kimś nie ma zbyt dobrego zdania, to bardzo często mówi o tym
drugim: "kawał świni z niego"! No i w tym momencie ja protestuję, bo
świnia to bardzo pożyteczne zwierzą! Nie będę się tutaj rozwodził nad
mnogością zalet tego przesympatycznego zwierzaka, bo w końcu to przepis
na potrawę,
ale
odniesienie do tego co chcę zaproponować to: kawał dobrej świni, a
konkretnie schab, który upieczemy w całości! Będzie po upieczeniu tak
samo dobry jako porcja mięsa do drugiego dania na ciepło, jak również na
zimno jako mięso w kanapkach, nadając tymże wyjątkowego smaku!
Gwarantuję, że w tym wykonaniu jest to mięso aksamitnie soczyste,
pobudzające wszystkie zmysły konsumującego! Zatem zachęcam do upieczenia
tego "wyjątkowego kawała świni", a szczegóły jak to zrobić, jak zwykle w
szczegółowym opisie.
Składniki:
1 kg schabu z kością
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i nakłuwamy.
Przyprawy mieszamy z majonezem. Powstałym sosem smarujemy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki by mięso nabrało temperatury pokojowej.
Schab przekładamy do rękawa pieczeniowego i wkładamy do piekarnika na 45 minut rozgrzanego do 250°C.
Po pieczeniu mięso owijamy folią aluminiową i pozostawiamy by „odpoczęło” (kwadrans wystarczy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz