wtorek, 9 lutego 2021

Schab pieczony

 Jeśli ktoś, o kimś nie ma zbyt dobrego zdania, to bardzo często mówi o tym drugim: "kawał świni z niego"! No i w tym momencie ja protestuję, bo świnia to bardzo pożyteczne zwierzą! Nie będę się tutaj rozwodził nad mnogością zalet tego przesympatycznego zwierzaka, bo w końcu to przepis na potrawę,
ale odniesienie do tego co chcę zaproponować to: kawał dobrej świni, a konkretnie schab, który upieczemy w całości! Będzie po upieczeniu tak samo dobry jako porcja mięsa do drugiego dania na ciepło, jak również na zimno jako mięso w kanapkach, nadając tymże wyjątkowego smaku! Gwarantuję, że w tym wykonaniu jest to mięso aksamitnie soczyste, pobudzające wszystkie zmysły konsumującego! Zatem zachęcam do upieczenia tego "wyjątkowego kawała świni", a szczegóły jak to zrobić, jak zwykle w szczegółowym opisie. 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

1 kg schabu z kością

1 łyżka mielonej papryki

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonej kozieradki

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka soli

3 łyżki majonezu

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Mięso myjemy, osuszamy i nakłuwamy.

Przyprawy mieszamy z majonezem. Powstałym sosem smarujemy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki by mięso nabrało temperatury pokojowej.

Schab przekładamy do rękawa pieczeniowego i wkładamy do piekarnika na 45 minut rozgrzanego do 250°C.

Po pieczeniu mięso owijamy folią aluminiową i pozostawiamy by „odpoczęło” (kwadrans wystarczy).

 

 


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz