poniedziałek, 25 stycznia 2021

Zupa krem z pora

 Dziś zupa krem z porów, jej historia jest następująca... Pewien wyjazd "w Polskę" i rozmowy o gotowaniu, coś tam zasłyszane, coś tam przemyślane i prośba,  „ugotuj coś pysznego”... Tak, żeby poczuć aksamit w przełyku i kojący smak na języku, budzący mimowolny uśmiech. Żeby poczuć ciepło od wewnątrz, bo za oknem zima... Czy trudno jest spełnić tyle marzeń w jednej, kulinarnej wariacji? Zapewniam, że jeśli zdecydujecie się zaserwować zupę według tego przepisu to efekt będzie murowany! Smacznego!

 


 

 

 

Składniki:

 

 

1 łyżka masła

2 marchewki

1 pietruszka

1 kawałek selera korzeniowego

1 duży ziemniak

300 g pora (białej części)

1,5 litra wrzątku

70 ml śmietany

1 łyżka mąki

sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

'Korzenne' warzywa kroimy w kostkę, por w krążki. Smażymy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości.

Studzimy, miksujemy, przecieramy przez drobne sito.

Mąkę rozrabiamy w śmietanie, dodajemy do kremu, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z posiekanym koperkiem i grzankami.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz