czwartek, 28 stycznia 2021

Kalafior duszony w mleku kokosowym

 Dosyć często sięgam w swoich inspiracjach kulinarnych, po przebogate smakowo możliwości łączenia produktów, jakie daje kuchnia orientalna. Tak będzie i tym razem... Wykorzystując "tajskie smaki" robię danie ze swojskiego kalafiora! Będzie to delikatny kalafior w złocistej polewie, uzyskanej na bazie mleka kokosowego, z dodatkami kurkumy, słodkiej papryki. Wyrazistość smaku poprawiam nutką chili! Jak wyszło? Czy jest smaczne? Tego nie stwierdzicie patrząc na zdjęcie! Zapraszam do zapoznania się z szczegółowym przepisem, oraz samodzielnego przyrządzenia!

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

450 g kalafiora

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka startego imbiru

2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

1 posiekana papryczka chili

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

250 ml bulionu drobiowego

400 ml mleka kokosowego

4 ziemniaki

100 g świeżego szpinaku

 

 

Przygotowanie:

 

 

Kalafior dzielimy na różyczki.

W rondlu rozgrzewamy olej, delikatnie podsmażamy czosnek, imbir i papryczkę. Ciągle mieszając dodajemy kurkumę i paprykę, podlewając mlekiem kokosowym (po łyżce), do momentu powstania zagęszczonej pasty.

Wlewamy gorący bulion, resztę mleka, mieszamy, solimy i zagotowujemy.

Do sosu przekładamy różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Dusimy do ich miękkości (około kwadransa). Dodajemy szpinak, gotujemy przez minutkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz