niedziela, 31 stycznia 2021

Leniwe kotlety drobiowe

Nie jest wielkim odkryciem, że drób jest mięsem delikatnym, zdrowym i lekkostrawnym. Z tego też względu jest często wykorzystywany w kuchni! Tym razem postanowiłem wykorzystać mięso z piersi kurczaka, wzbogacając efekt końcowy sosem czosnkowym. Jak wyszło i czy zadowoli podniebienia smakoszy? No cóż, sprawdźcie jak ja to zrobiłem zapoznając się ze szczegółami tego przepisu, a następnie zachęcam do samodzielnego wykonania. 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

2 filety z kurczaka 

3 łyżki sosu czosnkowego

5 łyżek bułki tartej

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Filety oczyszczamy, „polędwiczki” odkrawamy. Mięso nakłuwamy, obtaczamy w sosie czosnkowym (gotowym, choć na leniwca pasuje gotowiec ;) ) z dodatkiem soli i pieprzu. Takie danie najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy smaki przegryzą się.

 

Jak już mięso wyjmiemy z marynaty, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

 

Całość podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz