poniedziałek, 18 stycznia 2021

Zupa gołąbkowa

 Nic nie zmotywuje do działania bardziej niż warunki atmosferyczne, którym jesteśmy poddawani przez "matkę naturę"! Wokół nas solidna zima, wiec potrzebujemy zdecydowanie bardziej rozgrzewającego, sycących posiłków. Proponuję zatem kolejny wariant "czerwonej", czyli rozgrzewającej zupy, na bazie wołowiny, może to być łopatka, kapusty (tym razem włoskiej) i kilku innych składników... Po szczegóły przyrządzenia zupy gołąbkowej, bo to o niej mowa właśnie, zapraszam już do szczegółowego opisu. Powiem teraz tylko tyle: sprawdziła się jako „rozgrzewacz”, podczas mroźnych dni! 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

500 g łopatki wołowej

1 duża cebula

3 łyżki oleju

100 g ryżu

1/4 główki kapusty włoskiej

1 pęczek koperku

180 g koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Mięso mielimy na drobnych oczkach (wszystkie czynności ręcznie wykonywaliśmy).

Cebulę siekamy.

Razem z mięsem i ryżem podsmażamy na oleju.

Do mięsa wlewamy wrzątek, zagotowujemy. Wrzucamy posiekaną kapustę oraz koperek.

Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy do miękkości , do smaku doprawiając solą i pieprzem.

 


 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz