poniedziałek, 4 stycznia 2021

Zielona sałatka z aksamitnym mango

 

W zimowej porze często przywodzimy na myśl letnie smaki. Nie tylko dlatego, że tęsknimy za tą porą roku. Nasz organizm domaga się uzupełnienia witamin, minerałów i pierwiastków. Taka zielona sałatka, no może nie do końca pozwoli nam zaopatrzyć się w niezbędne witaminy, jednak jakaś namiastka pozostanie. Sałatkę robimy w ekspresowym tempie. Wystarczy zaledwie 15 minut i gotowa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

1 opakowanie miksu sałat

4 jajka

1 mango

200 g mini pomidorków

250 g szynki wędzonej

100 ml oliwy 

1 łyżka musztardy dijon

3 łyżki octu ryżowego

2 łyżki syropu z agawy

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

W przepisie używamy tzw. miksu sałat. Oczywiście taką mieszankę możemy sami popełnić. Tak, wiem idę na łatwiznę. Chociaż z drugiej strony kupując wszystkie „sałaty”, zakopiemy lodówkę tylko w nich. No i jeszcze jeden mankament. Bardzo lubię radicchio, które rzadko można spotkać w sklepie. To tak na swoją obronę ;)

 

Jajka ugotowane na twardo, obieramy i kroimy na kawałki (dowolne), u mnie na pół, bo rozmieniać się na drobne nie mam zamiaru.

 

Mango obieramy, nie usuwamy pestki, łatwiej będzie pokroić przy pomocy odpowiedniej maszynki na tzw. „spaghetti”. Jeśli nie macie, pokrójcie na cząstki, kostkę, dowolnie.

 

Mini pomidorki myjemy, osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika.

 

Szynkę kroimy w kostkę.

 

Wszystkie składniki łączymy z mieszanką sałat, polewamy sosem przygotowanym z oliwy, syropu, musztardy i octu, który doprawiamy solą i pieprzem.

 


 



 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza