niedziela, 27 grudnia 2020

Zupa kalafiorowa na żurku

Bardzo nie lubię robić przepisów z książek, czasopism czy z neta. Zawsze czegoś nie doczytam, a i tak zrobię po swojemu. Dlatego kocham eksperymenty w kuchni. Oczywiście kultowe dania mam opanowane, tradycję lubię, choć czasami od niej też odbiegam. Bo najważniejsze w tym wszystkim jest włożenie w potrawę swojego serca. Oczywiście zupa kalafiorowa musiała doczekać się mojej interpretacji. 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

1 mały kalafior

2 duże ziemniaki

2 marchewki

250 g boczku wędzonego

3 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

1,5 łyżki kaszy gryczanej niepalonej

500 ml bulionu warzywnego

500 ml żuru

sól, pieprz

świeży majeranek

 

 

Przygotowanie:

 

 

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Marchewki kroimy w talarki lub kostkę (jak lubicie).

Boczek w kostkę.

Kalafior dzielimy na większe różyczki.

 

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy warzywa z boczkiem, kaszę, liście i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem. Zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kalafior i zakwas. Gotujemy do momentu, kiedy kalafior zacznie robić się miękki.

Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym majerankiem.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz