czwartek, 14 stycznia 2021

Udka kaczki pieczone w cydrze

 Dzisiaj wzięło mnie na wspominki minionych lat... Ech te wakacje, czy ferie spędzane na wsi... Obejścia pełne zwierząt gospodarskich, które były "żywą spiżarnią", czy wiejskie ogródki, które oprócz kolorowych kwiatów zapewniały gospodyniom świeże, zdrowe warzywa, będące zawsze pod ręką. W przydomowych sadach ule z pracowitymi pszczołami, dzięki którym w domach był potrzebny miód... Dziś nie jest to już widok powszechny, mamy w zamian sklepy, z sporym wyborem różnych produktów. Ale to właśnie dzięki tym nostalgicznym wspomnieniom wymyśliłem: udka kacze pieczone w cydrze! To nie jest przepis dla gotujących w pośpiechu... Ale jeśli macie czas, jeśli chcecie doświadczyć wyjątkowego smaku, to macie możliwość skorzystać z tego przepisu. Polecam! <WJ>

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

2 kacze udka

600 ml cydru jabłkowego

1 garść żurawiny

2 szalotki

3 ząbki czosnku

4 łyżki miodu wielokwiatowego

1 łyżka majeranku

sól

 

 

Przygotowanie:

 

 

Kacze udka oczyszczamy, nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na dwie godziny w chłodne miejsce.

W tym czasie przygotowujemy marynatę.

Cydr podgrzewamy, dodajemy żurawinę, posiekany czosnek i szalotki, miód oraz majeranek. Zagotowujemy, studzimy.

Mięso zalewamy powstałą marynatą, odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.

 

Po dwóch dniach, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180°C przez 40 min. co jakiś czas podlewając marynatą.

 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz