niedziela, 10 stycznia 2021

Golonka mini pieczona

 Golonka warta grzechu. Przepis M.Kuronia.

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

  

2 małe golonki wieprzowe 

1 marchewka 

1 korzeń pietruszki 

główka czosnku 

1 cebula 

4 liście laurowe 

4 ziarna ziela angielskiego 

8 goździków 

20 ziaren pieprzu czarnego 

6 łyżeczek soli 

Marynata : 

4 łyżki musztardy chrzanowej 

1 łyżka miodu 

5 łyżek wywaru z gotowania golonki 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Przygotowałem solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlałem około 1,5 l zimnej wody. Dodałem obraną, pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość wymieszałem do rozpuszczenia się soli. Golonki zanurzyłem w marynacie. Naczynie za foliowałem i odstawiłem na 48 godzi do lodówki.
Po 48 godzinach mięso wyjąłem z marynaty. Przełożyłem do garnka, zalałem świeżą wodą, dodałem taki sam zestaw świeżych warzyw, ziół i przypraw jak do marynaty oraz pozostałe 2 łyżeczki soli. Gotowałem na małym ogniu 120 minut.
Po ugotowaniu golonki przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Wymieszałem składniki bejcy, posmarowałem nią golonki. Zapiekałem 150min. w temperaturze 160 stopni C.

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz