Golonka warta grzechu. Przepis M.Kuronia.
Składniki:
2 małe golonki wieprzowe
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
główka czosnku
1 cebula
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
8 goździków
20 ziaren pieprzu czarnego
6 łyżeczek soli
Marynata :
4 łyżki musztardy chrzanowej
1 łyżka miodu
5 łyżek wywaru z gotowania golonki
Przygotowanie:
Przygotowałem solankę do marynowania mięsa. Do
dużego naczynia wlałem około 1,5 l zimnej wody. Dodałem obraną,
pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, cebulę oraz główkę czosnku
przekrojoną na pół. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele
angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość
wymieszałem do rozpuszczenia się soli. Golonki zanurzyłem w marynacie.
Naczynie za foliowałem i odstawiłem na 48 godzi do lodówki.
Po 48 godzinach mięso wyjąłem z marynaty. Przełożyłem do garnka, zalałem
świeżą wodą, dodałem taki sam zestaw świeżych warzyw, ziół i przypraw
jak do marynaty oraz pozostałe 2 łyżeczki soli. Gotowałem na małym ogniu
120 minut.
Po ugotowaniu golonki przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Wymieszałem
składniki bejcy, posmarowałem nią golonki. Zapiekałem 150min. w
temperaturze 160 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz