poniedziałek, 11 stycznia 2021

Kurczak z ryżem i warzywami

Risotto jako danie, może różnie się kojarzyć każdemu z nas i niekoniecznie musi to być pozytywne wspomnienie smakowe! Jednak jako inspiracja na stworzenie zupełnie nowej potrawy, stało się dla mnie bardzo pomocne i uruchamiające wyobraźnię! W ten sposób wymyśliłem: kurczaka z ryżem na sposób śródziemnomorski! Parmezan, świeże warzywa i odrobina metaxy decydują o finalnym smaku i aromacie... Ale o tym przekonacie się sami jeśli tylko zechcecie wykorzystać mój przepis! Zachęcam i smacznego. <WJ>

 

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

500 g trybowanych filetów z udek kurczaka

3 łyżki oleju

6 łyżek ryżu arborio

50 ml metaxy

1 papryka czerwona

2 pomidory malinowe

1 por biała część

2 marchewki

150 g różyczek kalafiora

3 ząbki czosnku

400 ml bulionu warzywnego

1 mała puszka kukurydzy konserwowej

1 puszka fasoli w pomidorach

3 łyżki startego parmezanu

sól, pieprz




Przygotowanie:




Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski. Mniej więcej 5 mm.

Podobnie czynimy z papryką, selerem, marchewką i porem.

Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, również kroimy w paski.

Kukurydzę osączamy, kalafior dzielimy na różyczki.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy ryż, podlewamy metaxą, alkohol odparowujemy.

Dodajemy warzywa wraz z fasolą i zalewą, posiekany czosnek, lekko podlewamy bulionem. Cały czas mieszamy ( w razie potrzeby znowu podlewamy odrobiną bulionu ).

Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ulubioną zieleniną i parmezanem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz