Risotto
jako danie, może różnie się kojarzyć każdemu z nas i niekoniecznie musi
to być pozytywne wspomnienie smakowe! Jednak jako inspiracja na
stworzenie zupełnie nowej potrawy, stało się dla mnie bardzo pomocne i
uruchamiające wyobraźnię!
W ten sposób wymyśliłem: kurczaka z
ryżem na sposób śródziemnomorski!
Parmezan, świeże warzywa i
odrobina metaxy decydują o finalnym smaku i aromacie... Ale o tym
przekonacie się sami jeśli tylko zechcecie wykorzystać mój przepis!
Zachęcam i smacznego. <WJ>
Składniki:
500 g trybowanych filetów z udek kurczaka
3 łyżki oleju
6 łyżek ryżu arborio
50 ml metaxy
1 papryka czerwona
2 pomidory malinowe
1 por biała część
2 marchewki
150 g różyczek kalafiora
3 ząbki czosnku
400 ml bulionu warzywnego
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka fasoli w pomidorach
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski. Mniej więcej 5 mm.
Podobnie czynimy z papryką, selerem, marchewką i porem.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, również kroimy w paski.
Kukurydzę osączamy, kalafior dzielimy na różyczki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy ryż, podlewamy metaxą, alkohol odparowujemy.
Dodajemy warzywa wraz z fasolą i zalewą, posiekany czosnek, lekko podlewamy bulionem. Cały czas mieszamy ( w razie potrzeby znowu podlewamy odrobiną bulionu ).
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubioną zieleniną i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz