Zima to czas pewnego sprawdzianu dla każdego organizmu, jak jest zabezpieczony w warunkach mniej korzystnej aury i zwiększonego ryzyka infekcjami. Dlatego warto przygotowując posiłki, dodawać do nich takie składniki, które oprócz walorów smakowych pomagają w zachowaniu dobrego zdrowia i mowa tutaj oczywiście o czosnku! Ponadto zimowe potrawy powinny sycić i jednocześnie nie być zbyt skomplikowane. Z tych względów zrodził się w mojej głowie pomysł na szybką potrawę, jaką są łazanki z kiełbasą, czosnkiem i kminkiem.
Składniki:
150 g makaronu typu łazanki
1 mała kapusta
1 cebula
500 g kiełbaski śląskiej
1 łyżka masła
2 łyżki koperku
1 łyżeczka kminku
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg uznania.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone kiełbaski i poszatkowaną kapustę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem czosnku, kminku i bulionu.
Dodajemy łazanki, mieszamy, doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz