Wasi mięsożercy nie pogardzą taką sztuką z fajnie dobranymi dodatkami. W wersji z pyrami, kluskami czy kopytkami staną się sytym daniem.
Składniki:
2 sztuki karkówki wieprzowej po 250 g
2 pomidory
2 marchewki
1 cebula
100 g pieczarek
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu wołowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz pokrojoną marchew, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na kawałki. Dodajemy do grzybów, podlewamy bulionem, dusimy dalej pod przykryciem.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy oprószone solą, pieprzem i mąką, mięso. Po dwie minuty z każdej strony.
Przekładamy do sosu wraz z przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Dusimy pod przykryciem 45 minut.
Masło rozgrzewamy, wsypujemy mąkę, podsmażamy, wlewamy chochlę sosu, dokładnie łączymy, przelewamy do całości, mieszamy i zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz