Zastanawiam się czy każdy ma jakieś ulubione warzywa? Pewnie tak. Mam dwa takie: burak i pomidor. Często zatracam się w tym drugim. Sok pomidorowy piję codziennie, nie wyobrażam sobie inaczej. Właśnie dlatego powstała wersja śledzia w pomidorach. Śledzikiem nigdy nie pogardzę, tym bardziej taką wersją.
Składniki:
3 filety śledziowe małosolne
3 cebule
150 ml oleju rzepakowego
180 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
W przepisie użyłem śledzi małosolnych, więc nie moczyłem. Polecam moczenie w mleku, co jakiś czas wymieniając „moczydło”. Po każdym osączaniu, spróbujcie kawałek śledzia. Wszystko zależy od waszych kubków smakowych.
Wymoczone filety kroimy na kawałki, takie po 1,5-2 cm.
Cebule obieramy, kroimy w piórka. Szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Zagrzewamy, dodajemy do smaku cukier i pieprz. Ostudzamy.
Składniki łączymy ze sobą, odstawiamy żeby smaki przegryzły się. Wtedy przyjdzie czas na pieprzenie i solenie.
Ponownie wstawiamy w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz