czwartek, 24 grudnia 2020

Śledź w pomidorach

Zastanawiam się czy każdy ma jakieś ulubione warzywa? Pewnie tak. Mam dwa takie: burak i pomidor. Często zatracam się w tym drugim. Sok pomidorowy piję codziennie, nie wyobrażam sobie inaczej. Właśnie dlatego powstała wersja śledzia w pomidorach. Śledzikiem nigdy nie pogardzę, tym bardziej taką wersją.

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

3 filety śledziowe małosolne

3 cebule

150 ml oleju rzepakowego

180 g koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz



Przygotowanie:




W przepisie użyłem śledzi małosolnych, więc nie moczyłem. Polecam moczenie w mleku, co jakiś czas wymieniając „moczydło”. Po każdym osączaniu, spróbujcie kawałek śledzia. Wszystko zależy od waszych kubków smakowych.

Wymoczone filety kroimy na kawałki, takie po 1,5-2 cm.

 

Cebule obieramy, kroimy w piórka. Szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Zagrzewamy, dodajemy do smaku cukier i pieprz. Ostudzamy.

 

Składniki łączymy ze sobą, odstawiamy żeby smaki przegryzły się. Wtedy przyjdzie czas na pieprzenie i solenie.

 

Ponownie wstawiamy w chłodne miejsce.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz