piątek, 25 grudnia 2020

Ryba po grecku

Tak, też zadawałem sobie pytanie dlaczego ta potrawa jest tak nazwana. Trochę pokopałem i znalazłem. Danie zbliżone jest do greckiej potrawy Bourdeto (ψάρι μπουρδέτο), słynnej duszonej w warzywach ryby z wyspy Korfu. Jedyna różnica polega na tym, że do oryginalnej potrawy dodaje się słodką paprykę.

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

300 g polędwicy z dorsza

4 łyżki mąki

2 jajka

5 łyżek bułki tartej

olej do smażenia

2 marchewki

1 pietruszka

1 kawałek selera korzeniowego

1 cebula

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 szklanka wody 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Kawałki ryby osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.

Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko dusimy pod przykryciem z wodą i koncentratem pomidorowym. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

Do naczynia żaroodpornego przekładamy kawałki ryby, przykrywamy warzywną pierzynką i zapiekamy 25 min. w temperaturze 100°C.

 

Podajemy na ciepło. Równie dobrze smakuje serwowana na zimno.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz