Tak, też zadawałem sobie pytanie dlaczego ta potrawa jest tak nazwana. Trochę pokopałem i znalazłem. Danie zbliżone jest do greckiej potrawy Bourdeto (ψάρι μπουρδέτο), słynnej duszonej w warzywach ryby z wyspy Korfu. Jedyna różnica polega na tym, że do oryginalnej potrawy dodaje się słodką paprykę.
Składniki:
300 g polędwicy z dorsza
4 łyżki mąki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 szklanka wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kawałki ryby osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.
Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko dusimy pod przykryciem z wodą i koncentratem pomidorowym. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy kawałki ryby, przykrywamy warzywną pierzynką i zapiekamy 25 min. w temperaturze 100°C.
Podajemy na ciepło. Równie dobrze smakuje serwowana na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz