poniedziałek, 14 grudnia 2020

Sałatka Kasi

Lubię podbierać czyjeś pomysły na dania. Lubię „kosztować” w ten sposób ludzi. Soczysty kurczak, słodka gruszka, chrupiące orzechy i sos czosnkowy. Petarda.

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

2 filety z piersi kurczaka

1 łyżeczka mielonej papryki

2 słodkie gruszki

150 g orzechów włoskich

100 g rukoli

400 g jogurtu greckiego

2 ząbki czosnku

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka suszonej  bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

1 szczypta cukru

sól, pieprz



Przygotowanie:




Filety oczyszczamy, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką. Zawijamy w aluminiową folię, pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy by mięso „doszło”.

 

W międzyczasie obieramy gruszki. Kroimy w sposób, jak lubimy.

 

Śmietanę łączymy z majonezem, jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.

 

Rukolę układamy na talerzu, układamy mięso i gruszki, dodajemy sos i orzechy.

 

Podajemy od razu po przygotowaniu.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz