Lubię podbierać czyjeś pomysły na dania. Lubię „kosztować” w ten sposób ludzi. Soczysty kurczak, słodka gruszka, chrupiące orzechy i sos czosnkowy. Petarda.
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
1 łyżeczka mielonej papryki
2 słodkie gruszki
150 g orzechów włoskich
100 g rukoli
400 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 szczypta cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety oczyszczamy, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką. Zawijamy w aluminiową folię, pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy by mięso „doszło”.
W międzyczasie obieramy gruszki. Kroimy w sposób, jak lubimy.
Śmietanę łączymy z majonezem, jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.
Rukolę układamy na talerzu, układamy mięso i gruszki, dodajemy sos i orzechy.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz